Praktische informatie

Home / Praktische informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

 

Vóór de yogales:

*   Het beste is om 2 uur van te voren niet meer te eten. Als je erg veel trek hebt kun je iets lichts eten, zoals fruit of soep. Een volle maag kan tijdens de les ongemakkelijk zijn.

*   Draag schone en comfortabele kleding waarin je makkelijk kunt bewegen.

*   Vanuit het yogaprincipe van zuiverheid is het goed om schoon en fris naar de yogales te komen. Gebruik niet te veel parfum, make-up of after shave, sommige mensen zijn allergisch of gevoelig voor sterke geuren.

*   In de Power/Vinyasa Yoga werken we op blote voeten. Zorg daarom dat je voeten bij aanvang van de les schoon zijn. Bij de Relax Yoga kan je je sokken aanhouden. Loop aub niet zomaar over iemand anders’ yogamat. Respecteer elkaars ‘private space’ & spullen.

*   Je hoeft in principe niets mee te nemen, behalve een flesje water en een kleine handdoek. Yogamatten, dekens en andere benodigdheden zijn aanwezig in de studio. Om hygiënische redenen raden wij wél, voor de Power/Vinyasa Yoga, de aanschaf van een eigen yogamat aan. Deze zijn bij ons te bestellen. Deelnemers aan de basiscursus krijgen een speciale korting op de prijs van de sticky yogamats gedurende de loop van de cursus.

*   Zorg dat je op tijd bent, ongeveer 10 minuten tot uiterlijk 5 minuten vóór aanvang van de les. Als je eerder komt kan de docent nog niet voor je open doen, als je later komt is de les al begonnen en zullen we de deur niet meer openen. Bij aanvang van de les sluit de deur beneden, zodat de les op tijd en rustig van start kan gaan.

 

In de Studio:

*   Laat schoenen, jassen, tassen en vooral mobieltjes (uitgezet óf op stil) achter in het halletje van de yogaruimte. (in het geval van regenachtig/nat weer, aub je schoenen onderaan de trap achterlaten, om te voorkomen dat je viezigheid en/of modder naar boven brengt)

*   Voor velen is het beoefenen van yoga een manier om te ontspannen of naar binnen te keren. Je komt naar yogales om een uurtje rust voor jezelf. In de oefenruimte houden we ons rustig en stil. We vragen je om dit te respecteren.

*   Beoefen yoga vanuit respect voor jezelf. Bij yoga gaat het niet om de prestatie maar om de acceptatie van hoe het nú is. Yoga is geen wedstrijd, vergelijk jezelf aub niet met andere deelnemers. Je bent waar je nu bent. Accepteer dat dit je uitgangspunt is zonder te veel verwachtingen in je hoofd te hebben. Met te veel verwachtingen van jezelf kan je alleen maar teleurgesteld raken. Met geduld en continuïteit in je inzet en tijd aan jezelf gunnen, zal je lichaam eraan wennen en transformeren.

 

Medisch:

*   Yoga heeft een therapeutisch en heilzaam effect op je lichamelijke, mentale en spirituele gezondheid, maar overleg wél met behandelend arts/zorgprofessional over het volgen van yogalessen; bv. na een operatie, blessure, chronische klachten of een ziekte.

*   Laat de docent vóór de les weten of je een blessure hebt of andere lichamelijke/mentale gezondheidskwesties.

*   Heel belangrijk – Laat ons ook altijd weten wanneer je (denkt dat je) zwanger bent, vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap verandert er veel en zijn sommige yogaoefeningen niet wenselijk.

*   Het volgen van de lessen is op eigen risico, respecteer je grenzen! Een yogahouding mag geen pijn doen!

*   Yoga garandeert geen oplossingen voor bestaande mentale, psychische of lichamelijke klachten, maar kan wel veel voor je betekenen als ondersteuning bij o.a. behandelingen vanuit de reguliere geneeskunde.

 

YOGA MYTHES

“Voor Yoga moet je lenig zijn”

Yoga is voor iedereen, of je nu een flexibel of stijf lichaam hebt. Het rustgevende, ontspannende effect van yoga is daar niet van afhankelijk.

 “Yoga is zweverig en heeft te maken met religie”

Dit is niet waar. Yoga heeft allang niet meer het zweverige ‘geitenwollen’ sokken imago van vroeger! Onze yogalessen zijn niet zweverig, we zijn nuchter en staan met beide benen op de grond. We zijn actief bezig met het lichaam en je bepaalt helemaal zelf wat je wel of niet doet.

“Yoga is voor vrouwen”

Hoewel er relatief meer vrouwen aan yoga doen, zien we gelukkig ook steeds meer mannen in onze lessen. Of je nu man of vrouw bent, wie is er niet op zoek naar een soepel en krachtig lijf, of een gevoel van kalmte in deze hectishe wereld en de mogelijkheid om je hoofd leeg te maken?

“Yoga is niet inspannend”

De Relax/Mindfulness yoga is inderdaad gericht op ontspanning, maar de Power en Vinyasa flow yoga zijn intensieve vormen die zeker ook je kracht en conditie verbeteren.

“Yoga is voor ouderen”

Er zijn ouderen die gelukkig de voordelen van yoga hebben ervaren maar in onze lessen zijn alle leeftijdsgroepen vertegenwoordigd.

“Alleen dunne en/of flexibele mensen doen yoga”

Ongeacht je leeftijd, lichaamsbouw, geslacht, geaardheid, lichamelijke beperkingen – yoga is voor everybody en every body!