YIN-Restorative Yoga

Home / Yoga vormen / YIN-Restorative Yoga

YIN-Restorative Yoga

Les van Ingeborg

YIN-Restorative Yoga is een meditatieve, rustige maar intensieve vorm van yoga waarbij houdingen, veelal lig-en zithoudingen, langere tijd worden aangehouden, ongeveer 3 minuten.

Door spieren te ontspannen in de houding rek je met behulp van de zwaartekracht de stuggere, diepe weefsels zoals het bindweefsel, gewrichten en pezen. Dit maakt de houdingen intens maar geeft ruimte en maakt soepeler en sterker. We gebruiken rollen, kussens en dekens ter ondersteuning.

Ook zijn YIN-Restorative Yoga en mindfulness onlosmakelijk met elkaar verbonden, je leert je aandacht in het hier en nu te brengen en te houden. Omdat je best lang in een houding blijft heb je alle ruimte om te voelen en goed te luisteren naar het lichaam. Het draait om totale ontspanning, overgave en loslaten.

Bij alle YIN houdingen worden ook bepaalde meridianen (energiebanen, zoals bij acupunctuur) gestimuleerd d.m.v stretch of druk waardoor je de doorstroming van (stagnerende) energie weer stimuleert en activeert. Deze energiebanen worden bij acupunctuur geactiveerd d.m.v naalden, bij de YIN-Restorative Yoga doen we het door bepaalde houdingen aan te nemen.

YIN-Restorative Yoga geeft rust én energie. Een van de mooiste effecten van YIN-Restorative Yoga is de innerlijke stilte die het kan brengen en de ruimte die in je lichaam ontstaat. Door je over te geven aan de houding en te voelen wat er gebeurt ontstaat er diepe ontspanning en wórdt je de houding.

Bernie Clark, één van de grondleggers van de Yin Yoga vat het als volgt samen: “We don’t use the body to get into the pose, we use the pose to get into the body”.

Grondlegger van YIN Yoga is de Amerikaan Paul Grilley, die sinds 1980 onderwijst in yoga en anatomie. In zijn boek ‘YIN Yoga: Outline of a quiet practice’, legt Grilley uit: ‘Het bindweefsel en de gewrichten zijn YIN, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht. Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt,’ stelt Grilley. ‘Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan spieren, maar door problemen met hun gewrichten. YIN yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken’.

YIN-Restorative Yoga is ook uitermate geschikt voor o.a. burn-out klachten, stress, slaapproblemen en heeft een positieve invloed op Fibromyalgie klachten.

Voor deze lessen is geen Yoga ervaring vereist en je hoeft ook zeker niet soepel en lenig te zijn. Kom gerust een proefles doen!

Heb je interesse? Neem direct contact op of bekijk eerst het lesrooster.