Yoga vormen

Relax/Mindfulness Yoga

Les van Ingeborg

Tegenwoordig wordt er veel van je verwacht. Je moét zo veel! De samenleving wordt steeds maar sneller en drukker, je voelt je gejaagd en je kan vaak moeilijk rust vinden. Daarnaast moet je hoofd dagelijks erg veel prikkels verwerken.

Spanning bouwt zich dan langzaam maar zeker op. Het is dan voor je lichamelijke én emotionele gezondheid erg belangrijk om even bewust tijd en ruimte voor jezelf te maken om te ont-spannen en te ‘ont-prikkelen.’ Hier kan een uurtje Relax Yoga in de week je goed bij helpen!

Een uur waarin je even niets hóeft en waarin je je kan ontspannen. Als je dit niet doet, als je maar door blijft gaan, kan je je overweldigd gaan voelen en uitgeput raken.

Stress uit zich niet alleen op lichamelijk niveau; ga maar eens bij jezelf na hoe je lichaam voelt als je gespannen bent – spieren zijn vaak verkrampt (bv. hoofd, nek/schouderklachten) en je merkt vaak dat je ademhaling hoog en vlug gaat. Maar stress uit zich ook op emotioneel/mentaal niveau; je kan je onrustig, paniekerig, of juist teneergeslagen en lusteloos voelen.

Het is dus zaak om niet alleen je lichaam te ontspannen maar ook je hoofd! Zodat je van denken weer naar voelen gaat, van je hoofd naar je lichaam. Van ‘buiten’ ga je weer naar ‘binnen’. Dit is precies wat we doen in deze meditatieve vorm van Yoga. Het is beweging in stilte en meditatie in beweging.

We doen kleine, rustige oefeningen met een naar binnen gerichte aandacht (mindfulness) op een diepe rustige ademhaling. Je leert zo je lichaam weer te voelen, ernaar te luisteren, je ervaart waar je spanning en stress zich ophoopt en leert om dit ook weer los te laten. Je ontspant dan en komt weer tot rust. In deze zachte en aandachtige vorm van yoga wordt geen prestatie verwacht. Het is geen competitie en vooral niet met jezelf.

Relax Yoga is geschikt voor iedereen die zich kan bewegen. Man, vrouw, jong en oud, zonder of mét lichamelijke beperkingen. Oefeningen worden rustig en meditatief uitgevoerd, zodat het lichaam kan aangeven wat mogelijk is en wat niet. Het is niet moeilijk (je hoeft niet lenig te zijn!) maar een rustige manier om tot verstilling te komen en weer ruimte in jezelf te ervaren. Het is een meditatie in beweging.

Elke les eindigt met een diepe ontspanningsoefening.

Ingeborg staat stevig met beide benen op de grond, haar lessen zijn dan ook niet zweverig maar nuchter en puur.

Heb je interesse? Neem direct contact op of bekijk eerst het lesrooster.

Yin Yoga

Les van Ingeborg

Yin Yoga is een meditatieve, rustige maar intensieve vorm van

yoga waarbij houdingen, veelal lig-en zithoudingen, langere tijd worden aangehouden, ongeveer 3 minuten.

Door spieren te ontspannen in de houding rek je met behulp van de zwaartekracht de stuggere, diepe weefsels zoals het bindweefsel, gewrichten en pezen. Dit maakt de houdingen intens maar geeft ruimte en maakt soepeler en sterker. We gebruiken rollen, kussens en dekens ter ondersteuning.

Ook zijn Yin Yoga en mindfulness onlosmakelijk met elkaar verbonden, je leert je aandacht in het hier en nu te brengen en te houden. Omdat je best lang in een houding blijft heb je alle ruimte om te voelen en goed te luisteren naar het lichaam. Het draait om totale ontspanning, overgave en loslaten.

Bij alle Yin houdingen worden ook bepaalde meridianen (energiebanen, zoals bij acupunctuur) gestimuleerd d.m.v stretch of druk waardoor je de doorstroming van (stagnerende) energie weer stimuleert en activeert. Deze energiebanen worden bij acupunctuur geactiveerd d.m.v naalden, bij de Yin Yoga doen we het door bepaalde houdingen aan te nemen.

Yin yoga geeft rust én energie. Een van de mooiste effecten van Yin Yoga is de innerlijke stilte die het kan brengen en de ruimte die in je lichaam ontstaat.

Door je over te geven aan de houding en te voelen wat er gebeurt ontstaat er diepe ontspanning en wordt je de houding. Bernie Clark, een van de grondleggers van de Yin yoga vat het als volgt samen “We don’t use the body to get into the pose, we use the pose to get into the body”.

Yoga ervaring is niet vereist en je hoeft ook zeker niet soepel en lenig te zijn. Eerst een proefles, dat kan.

Grondlegger van Yin yoga is de Amerikaan Paul Grilley, die sinds 1980 onderwijst in yoga en anatomie. In zijn boek ‘Yin Yoga: Outline of a quiet practice’, legt Grilley uit: ‘Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht. Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt,’ stelt Grilley. ‘Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken’.

Heb je interesse? Neem direct contact op of bekijk eerst het lesrooster.

Power Yoga

Les van Pablo

Power Yoga is een zeer dynamische en uitdagende, energieke vorm van yoga. Bij Power Yoga worden de klassieke yogahoudingen achter elkaar in een vrij pittig tempo uitgevoerd. Hierdoor ontstaat een aaneengeschakelde vloeiende serie dynamische bewegingen. In combinatie met een rustige, diepe ademhaling is het een totale lichaamsbeoefening gebaseerd op kracht, souplesse, uithoudingsvermogen en evenwicht.

Door met enige regelmaat aan Power Yoga te doen, zullen er al snel diverse verbeteringen optreden. Zo wordt je lichaam al vrij snel leniger en krachtiger, het verbetert je lichaamshouding en je krijgt meer energie. Korte, verkrampte spieren worden langer en door de diepe ademhalingen maak je ruimte in het lichaam. Het is een weldaad voor je lichaam en geest. Na de inspanning is er aan het einde van de les ruimte voor verstilling en een ontspanningsoefening.

Power Yoga verlegt je grenzen. Het is een fysieke uitdaging! Power Yoga is pittig, maar toch kan bijna iedereen er aan mee doen. Men kan op elk moment, het hele jaar door, bij de lessen instromen. Het is niet noodzakelijk om eerst een basiscursus te volgen. Alle houdingen kunnen worden aangepast, zodat je binnen je eigen mogelijkheden oefent.

Heb je interesse? Neem direct contact op of bekijk eerst het lesrooster.

 

Vinyasa Flow

Les van Pablo

Vinyasa Flow is ontstaan uit de Power Yoga en heeft dus veel overeenkomsten met deze stijl. Vinyasa betekent een op de adem gesynchroniseerde beweging. Het is ook een krachtige en dynamische vorm van yoga, waarbij de houdingen worden uitgevoerd op het ‘vloeiende’ ritme van een actieve ademhaling gecombineerd met het gebruik van de ‘core’ spieren. Hierdoor ontstaat er een ‘flow’ van bewegingen, wat zowel zorgt voor dynamiek als voor geestelijke rust. Net als Power Yoga kan het een intensieve les zijn met dynamische bewegingen, maar ook kan de les rustige momenten hebben waar even aandacht aan het innerlijk en lichamelijke beleving wordt besteed. De voordelen van Vinyasa Flow zijn vergelijkbaar met die van Power Yoga.

Vinyasa Flow is een yogastijl waar, alhoewel fysiek uitdagend, bijna iedereen aan mee kan doen. Let er wel op dat je geen beperkende fysieke klachten hebt alvorens je mee wilt doen met Vinyasa Flow. Graag van tevoren enige mogelijke klachten melden aan de docent.

Pablo geeft de Vinyasa Flow lessen en hij maakt onderscheid tussen Vinyasa Flow (met een vergelijkbaar tempo en intensiteit als Power Yoga) en de Slow Vinyasa Flow (met een wat rustiger, maar toch intense ervaring van de yogahoudingen).

Deze dynamische stijlen van yoga zijn ook zeer geschikt voor sporters die hun lenigheid en coördinatie willen verbeteren. Power Yoga en Vinyasa Flow hebben beiden een diepe uitwerking op het lichaam en geest. Door de bewuste en gecoördineerde bewegingen, samen met de toegepaste ademhalingstechnieken én bewust gebruik en versterking van de ‘core’ spieren, zullen sportprestaties verbeteren.

Heb je interesse? Neem direct contact op of bekijk eerst het lesrooster.

 

Basiscursussen Power Yoga & Vinyasa Flow

Les van Pablo

Een cursus bestaat uit 8 lessen. Er zijn 5 basislessen van 90 minuten waarin alle basisprincipes (houding, ademhaling, gebruik van de ‘core’ spieren en oefenen van de reeks dynamische yogahoudingen) worden behandeld. Daarnaast neem je deel aan 3 reguliere lessen van 60 minuten. Deelname aan de lopende lessen wordt gestart in week 3 en 4 van de cursus, nadat tenminste les 1 en 2 van de basislessen achter de rug zijn. Dit om gericht deel te kunnen nemen aan de normale lessen en de in de basislessen beoefende technieken te kunnen toepassen.

Omdat Power Yoga & Vinyasa Flow dicht bij elkaar liggen qua stijl, is deze basiscursus geschikt als voorbereiding voor de vaste lessen in deze dynamische yogastijlen. De cursussen kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven worden.

Heb je interesse? Neem direct contact op of bekijk eerst het lesrooster.