Relax-Mindfulness Yoga

Home / Yoga vormen / Relax-Mindfulness Yoga

Relax-Mindfulness Yoga

Les van Ingeborg

Innerlijke rust vinden wordt steeds moeilijker. Je moét zo veel! De samenleving wordt steeds maar sneller en drukker, je voelt je gejaagd en je hoofd moet dagelijks erg veel prikkels verwerken.

Wanneer je dan niet regelmatig wat tijd voor jezelf neemt voor stilte, kalmte en het verkrijgen van innerlijke rust komt er steeds grotere spanning te staan op je zenuwstelsel. De stress en spanning die je dan ervaart uit zich op lichamelijk niveau; denk bv aan hoofdpijn, gespannen spieren, nek/schouderklachten, maar ook op mentaal/emotioneel niveau; je kan onrustig, prikkelbaar, moe of je juist teneergeslagen of lusteloos voelen.

Het is voor je lichamelijke én emotionele gezondheid erg belangrijk om even bewust tijd en ruimte voor jezelf te maken om te ont-spannen en te ‘ont-prikkelen.’ Hier kan een uurtje Relax Yoga in de week je goed bij helpen, een uur waarin je even niets hóeft en waarin je leert je gedachten even los te laten en er weer rust en ruimte komt in je hoofd. Als je maar door blijft gaan, kan je je na verloop van tijd overweldigd gaan voelen en uitgeput raken.

Relax-Mindfulness Yoga is een meditatieve vorm van yoga, het richt zich dus niet alleen op het ontspannen van je lichaam maar ook je hoofd! Het helpt zo goed omdat het je uit je hoofd haalt en je weer naar het hier en nu brengt. Zodat je van denken weer naar voelen gaat, van je hoofd naar je lichaam. Van ‘buiten’ ga je weer naar ‘binnen’.

We doen kleine, rustige oefeningen met een naar binnen gerichte aandacht (mindfulness) op een diepe rustige ademhaling. Je leert zo je lichaam weer te voelen, ernaar te luisteren, je ervaart waar je spanning en stress zich ophoopt en leert om dit ook weer los te laten. Je ontspant dan en komt weer tot rust. In deze zachte en aandachtige vorm van yoga wordt geen prestatie verwacht. Het is geen competitie en vooral niet met jezelf.

Relax-Mindfulness Yoga is voor everybody en every body,  geschikt voor iedereen die zich kan bewegen! Man, vrouw, jong en oud, zonder of mét lichamelijke beperkingen. Oefeningen worden rustig en meditatief uitgevoerd, zodat het lichaam kan aangeven wat mogelijk is en wat niet. Het is niet moeilijk (je hoeft niet lenig te zijn!) maar een rustige manier om tot verstilling te komen en weer ruimte in jezelf te ervaren. Het is mindful bewegen in stilte en er ontstaat meditatie in beweging.

Elke les eindigt met een diepe ontspanningsoefening.

Ingeborg staat stevig met beide benen op de grond, haar lessen zijn dan ook niet zweverig maar nuchter en puur.

 

Heb je interesse? Neem direct contact op of bekijk eerst het lesrooster.